Basisoliën

Oliën werden door de Ouden “Vloeibaar Goud” genoemd. De kunst van het persen van olie van bepaalde zaden en vruchten is meer dan 10.000 jaar oud. In de oude wereld voedden plantenoliën de economie net zoals minerale olie dat tegenwoordig doet. Olie van de olijf, sesamzaad, soja en papaverzaad werd gebruikt als lampenolie, voedsel en medicijn, als zalvingsolie in heilige rituelen en voor cosmetica.

Natuurlijke plantenoliën voeden en kalmeren de huid, laten de huid zacht, zijdeachtig en glad aanvoelen. Het oliën van het lichaam was een deel van het dagelijkse hygiëneritueel. Een niet geolied lichaam of een droge, geschilferde huid werd beschouwd als lelijk en vuil. Olie geeft niet alleen een zachte glans aan de huid, maar beschermt deze ook tegen uitdroging. Onze moderne obsessie voor “schoon zijn” staat haaks op het beschermende mechanisme van het lichaam zelf, wanneer we alle natuurlijke huidolie weg boenen. Het oliën van het lichaam met natuurlijke plantenoliën helpt om sommige van deze huidoliën te vervangen en helpt dus om de beschermende functie van de huid te herstellen.

Groenteoliën en boters worden onttrokken aan zaden en noten of erg olieachtige groenten, zoals olijven of avocado’s. Net zoals dergelijke noten en groenten gezond en voedzaam voor het lichaam zijn wanneer ze in het dieet worden ingepast, zo helpen ze ook om de huid, de nagels en het haar gezond te houden en te voeden wanneer toegepast in cosmetische preparaten. Elk type olie heeft zijn eigen specifieke karakter en eigenschappen, gevoel en consistentie. Sommige oliën zijn drogend, andere zijn rijk en dik. Sommige hebben een chemische structuur die vergelijkbaar is aan de natuurlijke huidolie en andere zijn vooral helend. Sommige oliën zijn in het bijzonder rijk aan onverzadigde vetzuren, vitamine E en andere in vet oplosbare vitaminen, die essentieel zijn voor onze gezondheid en welzijn. Dergelijke oliën worden gezien als revitaliserend en verjongend en zijn dus vooral geschikt voor de vermoeide en oudere huid.

Onze serie van basisoliën omvat zowel dragende als voedende oliën. Dragende oliën zijn milde, goed gebalanceerde oliën, die puur gebruikt kunnen worden bij elk huidtype. Om bodylotions, bad- of massagemengsels te maken voor specifieke doeleinden of huidtypen, worden de dragende oliën gewoonlijk gecombineerd met een kleinere hoeveelheid van de andere oliën, de voedende oliën, die rijk kunnen zijn aan bepaalde mineralen en vitaminen, die verschillende typen probleemhuid kunnen aanpakken. Enkele druppels van een geschikte essentiële olie kunnen worden toegevoegd aan het mengsel met dragende olie. Dragende oliën kunnen ook gebruikt worden om van kruiden infusies te maken, zoals Sint Janskruidolie of Goudsbloemolie. Deze kunnen nog verder verrijkt worden door toevoeging van kleine hoeveelheden voedende olie, zoals tarwekiemolie, die de voedende waarde van de vitamine E toevoegt aan de infusie. Vitamine E is een sterke antioxidant en kan gebruikt worden als een natuurlijk conserveringsmiddel.

Gebruik:
Onze dragende oliën zijn 100% zuiver, koudgeperste oliën, onttrokken aan verschillende zaden, noten en groenten. De consistentie en voedende kwaliteiten variëren per soort. Dragende oliën worden gebruikt om essentiële oliën te verdunnen en te “dragen”, zodat deze toegepast kunnen worden op de huid, hetzij als bad- of massage-olie, zalvingsolie, lotions, hetzij in natuurlijke parfummengsels. De aanbevolen verdunning voor essentiële oliën is 1-3%, d.w.z. 1-3% per 100 ml dragende olie, hoewel soms een sterkere verdunning gebruikt kan worden. Maak jezelf vertrouwd met alle oliën die je wilt gaan gebruiken en let op alle waarschuwingen. Wanneer je twijfelt, test dan eerst je mengsel op een klein plekje aan de binnenkant van je arm. Wanneer je enige allergische reactie bemerkt, stop dan onmiddellijk en veeg de olie er goed af. Essentiële oliën zijn erg krachtig en dienen nooit te worden onderschat.

Ons assortiment Basisoliën vindt u hier.

Waarschuwing:
Allergische reacties kunnen optreden als gevolg van blootstelling aan elke stof, zelfs basisoliën. Vooral mensen met een notenallergie dienen voorzichtig te zijn en het gebruik van bepaalde oliën te vermijden.

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2010 - 2021 PIPPIN International | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel