Aromatherapie

Aromatherapie & het gebruik van oliën:
In aloude tijden werden de etherische eigenschappen van essentiële oliën volop gebruikt door priesteressen en priesters van echt elke religie. Aangezien het zo subtiel en immaterieel was, werd geur beschouwd als goddelijk. Naast andere dingen werden geurige oliën gebruikt om geesten, Godinnen en Goden aan te trekken, om kwade energieën uit te bannen en om de tempels te zuiveren. Aanbidders en volgelingen zalfden zichzelf om zoete aroma’s aan de Goden aan te bieden en om goddelijke communicatie te vergemakkelijken door de subtiele energie van deze heilige geuren. Recentelijk is de studie van de fysieke en emotionele invloeden van aromatische geuren een gespecialiseerd deel van de plantkunde geworden en is nu bekend als aromatherapie. Aromatherapeuten wenden niet alleen de fytochemische eigenschappen van essentiële oliën aan (zoals antibacterieel, ontstekingsremmend, enz.), die hen effectieve remedies verschaffen, maar gebruiken ook de meer etherische eigenschappen als therapeutische middelen voor de geest en de ziel. Aromatherapie kan daarom beschouwd worden als een waarlijk holistische behandeling voor lichaam, geest en ziel.

Essentiële oliën zijn natuurlijke geurende substanties, die door verschillende planten in meerdere of mindere hoeveelheden worden geproduceerd. Terwijl botanisten kunnen betogen dat hun hoofddoel een manier van zelfbescherming of heling voor de planten is, voor de traditionele herbalist is hun rol absoluut helder: geur is een subtiele, bijna etherische vorm van communicatie waarop zelfs de meest primitieve organismen kunnen reageren. Geuren dragen de zielen van de planten en onthullen zodoende hun essentiële karakter. Door een beroep te doen op ons reukzintuig communiceren planten met ons op het diepste en meest instinctieve niveau. Geurreceptoren zijn gelokaliseerd in het oudste deel van de hersenen, dat niet wordt geregeerd door het verstand. In plaats daarvan reageert het geheel instinctief op externe stimulansen. Het reukzintuig vormt zodoende de poort naar de onderbewuste geest en tapt zelfs in op wat Jung noemde “het collectieve bewustzijn”. Door te werken op dit deel van de hersenen kan geur de geest krachtig beïnvloeden, die op zijn beurt het lichaam beïnvloedt. Bepaalde onderdelen in essentiële oliën hebben een direct psychologisch effect op het lichaam. Veel van deze eigenschappen zijn heel lang gebruikt in traditionele volksgeneeskunde over de gehele wereld.

Massage:
Dit is één van de meest algemene methoden die wordt toegepast door aromatherapeuten. Om een eenvoudige massageolie te maken kiest men de oliën voor het specifieke doeleinde en mengt maximaal 5 druppels essentiële olie met een eetlepel noten- of zadenbasisolie. Massage ontspant het lichaam en laat stress en spanning los. De waarde van het gebruik van essentiële oliën samen met massage ligt in het feit dat ze therapeutisch zowel het emotionele als het fysieke lichaam kunnen beïnvloeden. Geuren werken direct op de diepere niveaus van de geest, terwijl de therapeutische kwaliteiten van de oliën zelf opgenomen worden door de huid.

Baden:
Baden is een heerlijke sensuele manier van genieten van de essentiële oliën en om af te stemmen op hun subtiele energieën. Meng maximaal 5 druppels essentiële olie met een eetlepel basisolie en voeg dit aan een vol bad toe.

Inhalatie:
Deze methode is vooral geschikt voor huidaandoeningen, catarrale aandoeningen, keelaandoeningen, kou en hoesten, en elke andere aandoening van het ademhalingsysteem. Niet aan te raden voor astmapatiënten! Het werkt op hetzelfde principe als verdamping, maar dan meer direct. Voeg enkele druppels van de voor een bepaalde aandoening gekozen olie aan een schaal heet (niet kokend!) water toe. Bedek zowel de schaal als het hoofd met een grote handdoek en zorg ervoor dat de stoom niet ontsnapt. Adem diep gedurende enkele minuten. Houd tissues bij de hand, aangezien deze handeling veel uitscheiding veroorzaakt. Blijf bedekt en warm nadien om kouvatten te vermijden. Deze methode kan ook worden toegepast als een stoombad voor het gezicht, om de poriën diep te reinigen en de huid te verfrissen.

Verdamping:
Een mooie manier om de atmosfeer te reinigen, ongewenste geuren te verdrijven, de lucht te zuiveren in een ziekenkamer of gewoon om een ruimte te geuren puur voor het plezier, is door het verdampen van essentiële oliën met behulp van een oliebrander. Vul het kommetje met warm water en voeg een paar druppels essentiële olie naar keuze toe. Steek het waxinelichtje onder het kommetje aan en geniet van de frisse geur die de lucht vult. Laat het kommetje niet volledig uitdrogen en vergeet niet de kaars uit te blazen.

Lotions:
Essentiële oliën kunnen speciaal gemengd worden in huidverzorgingsproducten voor uitwendig gebruik. Om een lotion te maken voegt men enkele druppels (1-3%) van de gekozen olie toe aan een cosmetische basislotion.

Kompressen:
Hete of koude kompressen zijn zeer effectieve uitwendige toepassingen die gebruikt worden om pijn te behandelen. Voeg 5 druppels olie toe aan een schaal water en doordrenk een doek of handdoek hiermee. Wring het overtollige water eruit en leg de doek direct op de aangetaste plek. Laat liggen totdat de doek is afgekoeld tot lichaamstemperatuur. Herhaal indien nodig. Hete kompressen worden voornamelijk gebruikt voor ontstekingen en ontstoken aandoeningen zoals spierpijn, artritis, reumatiek, jicht en abcessen. Koude kompressen worden over het algemeen gebruikt voor zenuwpijnen, hoofdpijn en om zwellingen te verminderen.

Zalving:
Deze toepassing is één van de meest oude en traditionele methoden van het gebruik van essentiële oliën. Verdun de essentiële olie van je keuze volgens de richtlijnen zoals aangegeven bij massage of baden. Het mengsel kan gebruikt worden als een natuurlijk parfum of als een zalvingsolie voor rituele reiniging en om beschermende geesten op te roepen.

Bloemenwater:
Bloemenwater is een oude favoriet in huidverzorging. Om een eenvoudig bloemenwater te maken voegt men ongeveer 20-30 druppels essentiële olie (bijvoorbeeld rozen, lavendel, jasmijn) toe aan 100 ml bronwater. Laat dit enkele dagen staan op een koele donkere plaats. Filter het water door een koffiefilterzakje. Hoewel essentiële oliën niet oplosbaar zijn in water, geven ze toch hun geur en enige van hun helende eigenschappen aan het water af. Bloemenwater kan ook gebruikt worden om een heilige of magische ruimte voor een ritueel te reinigen en te consacreren.

Essentiële oliën zijn kostbare substanties, daar men een grote hoeveelheid van het ruwe plantenmateriaal nodig heeft om kleine hoeveelheden van deze oliën te extraheren. In hun gezuiverde vorm zijn ze zeer geconcentreerd en erg krachtig.

De meest gebruikte methoden van extractie:

Koude persing:
Sommige planten, zoals citroenen en sinaasappels, zijn zo rijk aan essentiële oliën dat persen alleen voldoende is om hun olievoorraad te extraheren.

Distillatie:
De meeste plantenmaterialen worden onderworpen aan een proces van stoom, water of droge distillatie, gedurende welke de vluchtige en niet in water oplosbare delen van de plant geïsoleerd worden. Om de uiteindelijke olie te zuiveren van alle niet oplosbare resten wordt het soms opnieuw gedistilleerd.

Concretes:
Sommige essentiële oliën zijn te vluchtig voor heet water of stoomdistillatie. Ze worden gewoonlijk geëxtraheerd met koolwaterstofoplosmiddelen. De resulterende substanties, bekend als “concretes”, bevatten over het algemeen een bepaalde hoeveelheid was en zijn vast.

Absolutes:
Absolutes zijn gezuiverde concretes, verkregen door het scheiden van de essentiële olie van het wasachtige, niet oplosbare deel van de concretes. Het middel van extractie is meestal ethanol (pure alcohol), die tijdens het proces wordt verdampt. De overblijvende essentiële olie is extreem geconcentreerd en kan een minimale hoeveelheid alcoholrestanten bevatten.

Attar:
Het woord “attar” betekent geur, rook of essentie, en wordt gebruikt om gedistilleerde rozenolie aan te duiden. Zeer grote hoeveelheden bloemenblaadjes zijn benodigd om een kleine hoeveelheid olie te produceren (3.000:1), wat deze olie zeer kostbaar maakt.

Harsachtige:
Dit is onttrokken van harsachtige “uitzwetingen”, zoals gommen of balsems, door middel van extractie met koolwaterstofoplosmiddelen.

Enfleurage:
Deze methode is één van de meest oude methoden van het extraheren van essentiële oliën. Traditioneel werd het gebruikt voor bloemencrèmes en lotions, die bekend zijn als pommenades. Om een pommenade te maken wordt een glasplaat bedekt met een speciaal behandeld type ongeparfumeerd vet, genaamd “chassis”. Vers geplukte bloemen worden op de plaat gelegd en terwijl ze drogen trekken hun vluchtige oliën in het chassis. Meer bloemen worden toegevoegd totdat de vettige basis geheel verzadigd is. Vanaf dan wordt het een pommenade genoemd. Om een absolute te creëren wordt nu de olie gescheiden van het vettige basismengsel door behandeling met alcohol.

Ons assortiment plantaardige producten vindt u hier.

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2010 - 2022 PIPPIN International | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel