Thee

De Theeplant:

Thee is de verzamelnaam voor dranken die worden getrokken van de officiële theeplant, de Camellia sinensis. Van deze theeplant bestaan vele variëteiten, die zorgen voor de diverse soorten thee.

Theeplanten zijn eigenlijk groenblijvende tropische planten met rozewitte geurige bloesem. De planten groeien in diverse landen met veel warmte, veel vochtigheid en niet te veel zon.

De Camellia sinensis heeft puntig toelopende getande bladeren met een lengte van 5-12 cm. De bloemetjes hebben iets weg van de boterbloem, alleen de kleur is, zoals gezegd, rozewit. De plant heeft het hele jaar door veel regen nodig, alsook zure grond (met een pH-waarde van 5) en een temperatuur die schommelt tussen de 15-20°C. In de vrije natuur kan de plant uitgroeien tot een hoogte van zo`n 20 meter. De theestruik heeft in totaal zo’n 4 tot 5 jaar nodig om oogstrijp te worden.

Geschiedenis:

De bakermat van onze theecultuur is China, waar het drinken van thee al sinds duizenden jaren bij het leven hoort.

Om bij het begin te beginnen, gaan we terug naar 3000 jaar vóór Christus. In deze tijd leefde Keizer Shen Nung, een bekwame heerser, creatieve wetenschapper en beschermheer van de kunst. Zijn wetten waren, onder andere, vooruitziend. Eén van zijn wetten was dat al het drinkwater gekookt moest worden als een hygiënische voorzorgsmaatregel.

De legende verhaalt dat Keizer Shen Nung op een mooie zomerdag de thee ontdekte tijdens een rustpauze in een onbekend bos op een reis door zijn keizerrijk. Volgens de wet begonnen de bedienden water te koken voor de hofhouding om te drinken. Gedroogde blaadjes van een overhangende tak vielen in het kokende water en zo ontstond een bruine vloeistof.
 
De Keizer, als wetenschapper zeer nieuwsgierig, dronk voorzichtig van deze bruine vloeistof en hij was aangenaam verrast door de verfrissende smaak. En zo ontstond thee. Al heel snel werd deze drank zeer populair, al was het alleen maar omdat de Keizer het dronk.

Het woord “thee” komt oorspronkelijk ook uit China, van het woord “cha”. In sommige landen gebruikt men dit woord nog steeds in de vorm van cha, chai, of iets dat erop lijkt. In andere landen is dit woord verbasterd tot tea, tee of thee.

Taalkundigen hebben voor dit laatste een verklaring: dit komt door de route die thee heeft afgelegd. De landen Perzië, Turkije en Rusland kregen thee via karavanen over land aangevoerd. De Portugezen, de Nederlanders en ook de Engelsen voerden de thee over zee aan. In de Chinese provincie Fujian, die zij als uitvalshaven gebruikten, werd gesproken over “te”, niet over “cha”. De “te” (in Engelse literatuur als “tay” omschreven) werd uitgesproken zoals wij “thee” uitspreken.

Bewaren van thee:

Thee wordt met zorg geplukt, gemélangeerd en verpakt voordat het bij ons terecht komt. Overal is een keur aan theesoorten te koop.

Neem geen grote voorraad thee in huis. Na verloop van tijd gaat de kwaliteit van de thee achteruit en dit komt niet ten goede aan de geur en de smaak.

Thee is gevoelig voor vocht en voor andere geuren. Losse thee of theezakjes moeten daarom (koel en donker, niét in de buurt van kruiden en specerijen) worden bewaard in goed afgesloten potjes of busjes.

Theïne en andere stoffen:

Wanneer de thee wordt getrokken komen er in de eerste 2- 3 minuten, naast de theïne, vooral geur- en smaakstoffen vrij. Theïne is eigenlijk hetzelfde als cafeïne. Cafeïne heeft een licht stimulerend effect op het centrale zenuwstelsel. Cafeïne komt niet alleen voor in thee maar ook in koffie, cola en cacao.

Omdat het een stof is die wereldwijd veel wordt gebruikt, hebben onderzoekers er ook veel studie naar gedaan. Ze komen tot de conclusie dat een normaal gebruik van cafeïne geen problemen voor onze gezondheid oplevert.

Een kopje thee bevat gemiddeld 30 milligram cafeïne, een glas cola 35 milligram. Ter vergelijking: een kopje filterkoffie levert gemiddeld 75 milligram cafeïne.

Thee heeft altijd het imago van een gezonde drank gehad. In China en Japan zijn de traditionele genezers fervente voorschrijvers van thee. Er zitten diverse goede werkzame stoffen in. Zo heeft thee een aanzienlijk eiwitgehalte, er komt wat vet in voor, wat koolhydraten en enige mineralen zoals fluoride.

De eiwitten en de koolhydraten blijven in de theeblaadjes achter en komen niet in de thee zelf terecht. Het geuraroma ontstaat doordat het vet (de thee-olie) vluchtig wordt door het hete water. Het opwekkende karakter van thee komt, zoals gezegd, door de theïne. Wanneer de thee erg lang wordt getrokken, komen de looistoffen vrij en deze stoffen zorgen voor de wrange smaak van lang getrokken thee.

Momenteel is er veel onderzoek gaande naar thee. Onderzocht wordt of thee een bijdrage zou kunnen leveren om chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en kanker, te kunnen voorkomen. Vooral de antioxidanten in thee zijn een interessant onderwerp van onderzoek.

Fluoride is vooral bekend in de vorm van fluoridentabletjes die kinderen krijgen voorgeschreven. Fluoride vormt een essentieel onderdeel van tanden en botten. Met veel fluoride is tandglazuur beter bestand tegen cariës en tandbederf. Fluoride is ook nodig voor de stevigheid van de botten.

In vrijwel alle voedingsmiddelen komt van nature een beetje fluoride voor, maar de hoeveelheid in thee (en ook in zeevis) is hoog. Thee (zonder suiker!) is daarom goed voor het gebit. Een hoeveelheid van 2½ kop thee per dag draagt voor 17% bij aan de hoeveelheid fluoride die we elke dag binnenkrijgen.

Thee is ook rijk aan polifenolen, waaronder dus tannine, ook wel genaamd looistoffen. Looistoffen danken hun benaming aan de leerlooierij, waar huiden gelooid worden tot leer door het toevoegen van tannine. ("Tan" is afgeleid van het Keltische woord voor eik, een belangrijke bron van looiende bestanddelen.)

De hoeveelheid looistoffen in thee is afhankelijk van hoe lang men de thee laat trekken. In de eerste 2-3 minuten lossen voornamelijk de geur, de smaakstoffen en de theïne op. Daarna pas de looistoffen. Wanneer men de thee langer dan 5-6 minuten laat trekken, is de hoeveelheid looistoffen behoorlijk toegenomen. De thee zorgt dan vaak ook voor een “vol” gevoel.

Men schrijft de rustgevende werking van thee op het maag- en darmstelsel toe aan looistoffen. Bij veel mensen kunnen looistoffen dan ook constipatie veroorzaken. Een wolkje melk in de thee kan hiervoor een oplossing zijn. Melk bindt de looistoffen en remt de werking ervan af.

Antioxidanten in onze voeding zijn in staat om de zogenaamde vrije radicalen in ons lichaam onschadelijk te maken. Vrije radicalen kunnen de cellen in ons lichaam beschadigen en zo onder andere hart- en vaatziekten en kanker veroorzaken.

Polifenolen blijken enorm krachtige antioxidanten te zijn. Volgens de huidige inzichten zouden antioxidanten uit thee en sommige vitamines met antioxidant werking (bijvoorbeeld vitamine C en E) de schade door vrije radicalen kunnen voorkomen of beperken en zodoende de kans op een aantal ziekten kunnen verlagen. De rol van antioxidanten op vrije radicalen wordt momenteel volop onderzocht en resultaten zijn tot dusver zeer hoopgevend.

De voedingswaarden van thee:

Eén kop thee (240 ml) bevat gemiddeld:

  • Calorieën 2
  • Koolhydraten minder dan 1 gram
  • Vet 0 gram
  • Sodium 0 gram
  • Suikers 0 gram
  • Proteïne 0 gram

Thee zetten:

Thee zetten is eigenlijk heel gemakkelijk. Wanneer men een aantal simpele regels in acht houdt, is het genieten van het lekkerste kopje geurige thee kinderspel.

De vijf regels voor de perfecte thee:

Zorg voor een geschikte, schone pot, die vrij is van aanslag. Vooral een pot van porselein, glas of aardewerk kan de warmte van de thee goed vasthouden.

Gebruik bij voorkeur alleen verse thee. De kwaliteit van losse thee is meestal beter dan de thee in zakjes. Theezakjes worden meestal gevuld met een standaardmélange, met de bedoeling dat het resultaat altijd exact hetzelfde is. In losse thee zit vaak meer variatie: de smaaknuances wisselen per seizoen, per jaar en per plantage.

Zorg voor een goede kwaliteit water. In veel delen van Nederland is het leidingwater goed genoeg voor een kopje thee, maar nog beter is het om mineraalwater zonder koolzuur of bronwater te gebruiken.

Verwarm de theepot voor. Kook het water in een ketel of pan en schenk een beetje van het kokende water in de theepot. Wanneer de theepot niet genoeg voorverwarmd is, daalt de temperatuur van de thee te snel, waardoor er onvoldoende aromastoffen vrij komen. Wanneer de theepot warm genoeg is, gooi dan dit water weg.

Let op de juiste dosering: voor een volle theepot reken je één volle theelepel losse thee op een kopje. Meet vooraf dus het aantal kopjes in je theepot. Voeg dan pas het kokende water toe.

Let er goed op hoe lang de thee moet trekken. De thee moet tijdens het trekken op temperatuur blijven. Dit kan door de pot op een theelichtje te zetten of onder een theemuts. Laat de thee ongeveer 3-5 minuten trekken. Roer bij losse thee met een lepel door de pot. Zet nooit meer thee dan nodig is, thee die te lang staat wordt bitter.

Er zijn allerlei handige accessoires te koop in de handel die het simpele ritueel van theezetten nog gemakkelijker maken, zoals theezeefjes, thee-eieren, inzetfilters of speciale theelepels.

Thee serveren:

Oude theeserviezen hebben altijd lage, wijde theekopjes met een lichte binnenkant. Dit heeft een reden: de kleur en de geur van de thee komt in een dergelijk kopje het beste tot zijn recht. Maar ook theeglazen kunnen uitstekend dienen voor het drinken van thee.

Serveer bij de thee witte suiker, rietsuiker, kandij (klontjes of stokjes) of honing, zodat een ieder zijn of haar thee naar wens kan zoeten.

Sommige mensen houden ervan hun thee met melk te drinken. Meestal wordt hier gewone melk voor gebruikt. Een wolkje of enkele druppels is voldoende.

Ook een schijfje citroen is bij sommige mensen populair. Een groene limoen is een goed en leuk alternatief. Met een speciaal citroenknijpertje kan een partje gemakkelijk worden uitgeknepen.

Extra feestelijk wordt het theedrinken met zoete versnaperingen als bonbons, koekjes, plakjes cake of petits fours. Ook hartige lekkernijen smaken uitstekend bij thee, bijvoorbeeld kleine sandwiches of toastjes. Tegenwoordig is deze vorm van theedrinken, genaamd “High Tea” enorm populair aan het worden.

Ons assortiment Thee vindt u hier.

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2010 - 2022 PIPPIN International | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel