Plantkunde

De relatie tussen mensen en planten is altijd zeer belangrijk geweest. Al sinds er mensen op de Aarde lopen, hebben planten ons niet alleen van voedsel, materialen voor werktuigen, kleding en beschutting voorzien, maar ook van medicijnen voor lichaam en geest. En daarnaast ook van de zoet geurende harsen en oliën die een weldaad zijn voor ons reukorgaan en een belangrijke rol spelen als gewijde offergaven aan de Goden.

De kennis betreffende het gebruik van planten voor medicijnen is dan ook zeer oud en heeft waarlijk de test van de tijd doorstaan. Zelfs in deze moderne tijd wenden mensen zich tot de natuurlijke remedies die de medicijnen van de Aarde zijn.

Traditioneel hebben kruidenmedicijnen en de leer der kruiden altijd deel uitgemaakt van het domein van de Wijze Vrouwen. Zij waren degenen die de mysteriën van het leven en de dood begrepen, die de helende kruiden verzamelden in overeenstemming met de fasen van de Maan, hielpen bij bevallingen, de zieken verzorgden en de zielen van de stervenden begeleidden bij de overgang naar de Onderwereld. Zij kenden de geheimen van de kruiden, wisten welke konden genezen en welke konden doden, welke liefde, bescherming of profetische dromen konden brengen en kenden alle andere geheimen die de plantendeva’s hen verleenden. Dergelijke kennis was zeer machtig en daarom goed beschermd door hun hoedsters, die, als gevolg daarvan, niet alleen gerespecteerd werden, maar ook gevreesd werden. Tijdens de Donkere Middeleeuwen werden de Wijze Vrouwen en hun kennis beschouwd als een ondraaglijke bedreiging voor de autoriteiten en gedurende een periode van ongeveer 300 jaar werden de Wijze Vrouwen overal in Europa genadeloos vervolgd. Hen werd niet langer toegestaan om de kruidenkunde te beoefenen en hun kennis werd uiteindelijk ondergronds gedreven. Terwijl de “triomfen” van de moderne “heldhaftige” medicijnen zich over het land verspreidden, werden de meer vriendelijke kruidengeneesmiddelen en corresponderende magische kennis voor het grootste deel vergeten en alleen hier en daar overleefden wat fragmenten. Echter, sinds kort is er een nieuwe belangstelling ontstaan voor de kruidenmedicijnen, aangezien mensen proberen meer natuurlijk en gebalanceerd te leven in overeenstemming met de medicijnkast van Moeder Natuur en de rijkdom van onze voorouderlijke kennis.

Kruidenkunde is niet alleen een vorm van “alternatieve geneeskunst”, maar levert eigenlijk een manier van opnieuw verbinden met Moeder Aarde, die beschikbaar is voor iedereen. De effecten van kruiden op een persoonlijk vlak kennen en ervaren is een effectieve methode om de barrières af te breken die ons afgescheiden houden van de omgeving waarin we leven. Onszelf helen en verantwoordelijkheid nemen voor onze eigen lichamen is onlosmakelijk verbonden met het zorgen voor Moeder Aarde en (vooral nu) dringende behoeften. In overeenstemming met deze filosofie hebben wij ons ten doel gesteld alleen de beste kwaliteit kruiden te leveren en alleen gebruik te maken van eigen gekweekte, handverwerkte en biologische bronnen, indien mogelijk. Wij ondersteunen de behoeften van Moeder Natuur in onze overtuiging dat haar essentiële welzijn de basis is van blijvend gezond leven voor alle wezens door alle rijken van het bestaan. Daar de poort naar onze voorouderlijke kennis zich steeds meer opent, is het belangrijk op te merken dat we overal kruidenweiden kunnen ervaren. Let op de vlinders ………….

Gebruik:
Er is een grote hoeveelheid aan verschillende manieren waarop planten gebruikt kunnen worden voor therapeutische doeleinden. Hieronder volgt een korte samenvatting van de meest belangrijke en algemeen gebruikte methoden.

Kruidenthee:
Verwarm de theepot, doe de aanbevolen hoeveelheid van de gekozen kruiden in de pot en voeg kokend water toe. Laat dit ongeveer 3-5 minuten trekken, zeef en geniet. Indien gewenst kan honing toegevoegd worden. De aanbevolen hoeveelheid kruiden hangt af van de relatieve sterkte en de vorm van de kruiden. Fijngestampte kruiden trekken sneller. Het wordt aangeraden hele bladeren en zaden fijn te stampen en stukken bast kleiner te maken. Algemeen gesproken kan 1 theelepel kruiden per beker gebruikt worden als een gemiddelde dosis. Bij een aftreksel van bloemen wordt het aangeraden het aftreksel af te dekken terwijl het trekt om te voorkomen dat vluchtige oliën met de stoom mee ontsnappen, waardoor de effectiviteit van de thee vermindert. Vele bronnen raden 25 gram per halve liter water aan voor een therapeutisch effect, maar in de meeste gevallen is deze dosis te sterk. Het is altijd beter om te beginnen met een kleinere dosis en de benodigde hoeveelheid te verhogen indien nodig. De meeste kruidenthee kan gewoonweg in plaats van de meer schadelijke dranken, zoals zwarte thee en koffie, voor het plezier gedronken worden.

Afgietsel/afkooksel:
Deze term refereert gewoonlijk aan krudienthee die gemaakt is van taaiere plantendelen, zoals zaden, wortels of basten, die niet zo trekken als bladeren of bloemen. Om een afkooksel te maken plaatst men de zaden, wortels of basten in een sauspan met ongeveer 1/3 meer vloeistof dan benodigd voor de vereiste dosis en laat dit ongeveer 15-20 minuten trekken. Tegen deze tijd zal de vloeistof gereduceerd zijn tot de vereiste hoeveelheid. Hoewel veel basten aromatisch zijn, neigen de meeste ernaar erg bitter te zijn. Om het afkooksel smakelijker te maken kan honing toegevoegd worden. Zoethoutwortel of Stevia zijn natuurlijke smaakmakers die de smaak van de bittere brouwsels helpen maskeren, terwijl ze hun eigen helende eigenschappen toevoegen. De meeste wortels en basten zijn erg sterk in smaak en werking, weinige worden gebruikt voor puur genieten.

Kruidenpillen:
Simpele kruidenpillen kunnen worden gemaakt door het mengen van fijngemalen kruiden met honing om een redelijk vaste klevende massa te vormen. Enkele “pillen” kunnen worden gemaakt door het afbreken van kleine hoeveelheden van de massa en ze in vorm te rollen. Ieppoeder kan gebruikt worden om de “pillen” mee te bestrooien en aldus hun kleverigheid te verminderen. Ook zijn bij sommige apothekers lege capsules te verkrijgen die gevuld kunnen worden met de gepoederde kruiden.

Inhalatie:
Bepaalde geurige kruiden kunnen gebruikt worden als stoominhalatie voor het verzachten van ademhalingsaandoeningen of cosmetisch voor gezichtssauna’s. Om een stoominhalatie te maken neemt men 1-2 handjes van de gekozen kruiden. Doe deze in een schaal en overgiet ze met heel heet (maar nog net niet kokend) water. Bedek het hoofd en de stomende schaal met een grote handdoek. Probeer om 10-15 minuten onder de handdoek in de stoom te blijven zitten. Houd zakdoekjes bij de hand. Blijf daarna bedekt en warm om kouvatten te vermijden. Gebruik deze methode niet bij astmatische aandoeningen.

Kompressen:
Hete of koude kompressen zijn zeer effectieve uitwendige toepassingen die gebruikt worden om pijn te behandelen. Maak een sterk kruidenaftreksel van het kruid naar keuze en doordrenk een doek of handdoek hiermee. Wring het overtollige water eruit en leg de doek direct op de aangetaste plek. Laat liggen totdat de doek is afgekoeld tot lichaamstemperatuur. Herhaal indien nodig. Hete kompressen worden voornamelijk gebruikt voor ontstekingen en ontstoken aandoeningen, zoals spierpijn, artritis, reumatiek, jicht en abcessen. Koude kompressen worden over het algemeen toegepast bij zenuwpijnen, hoofdpijn en om zwellingen te verminderen.

Papjes:
Deze werken op dezelfde manier als kompressen, zij het dat de kruiden rechtstreeks op een aangetast gebied worden toegepast. Maak een pasta door het mengen van een kleine hoeveelheid heet water met de gekozen kruiden. Doe de pasta op een gaasje en leg deze plaatselijk op het aangetaste gebied.

Smeersels:
Dit zijn bereidingen, gemaakt door het toevoegen van kruidenextracten aan een alcoholbasis of oliebasis voor uitwendige toepassing.

Tinctuur:
Kruidentincturen zijn alcoholische extracten van kruiden. Om een tinctuur te maken weekt men het gekozen plantenmateriaal in een hoog percentage alcohol gedurende langere tijd. Zeef het mengsel en doe het in een fles. Tincturen worden steeds populairder in de kruidengeneeskunde, daar ze gemakkelijker gestandaardiseerd kunnen worden en langer bewaard kunnen worden. Ze vereisen minder betrokkenheid met de eigenlijke planten en worden zodoende beschouwd als een gemakkelijke manier van gebruik. Ze zijn vooral bruikbaar bij die planten die alcohol vereisen om hun actieve eigenschappen te extraheren en voor kruiden met zeer sterke of bittere smaken.

Oliën/Zalfjes:
Kruiden kunnen geweekt worden in zaden- of notenbasisoliën, die dan gebruikt kunnen worden als uitwendige applicaties voor verschillende doeleinden. Om een simpel zalfje te maken voegt men een kleine hoeveelheid gesmolten bijenwas of cacaoboter aan het olieaftreksel toe. Roer totdat het stijft.

Kruidenwijn:
Kruidenwijn werd veel gemaakt door 17-eeuwse herbalisten. In essentie zijn het kruidentincturen, kruiden die geruime tijd in wijn zijn getrokken. Ze werden in kleine doses gedronken als helende tonics. Een variatie hierop zijn de bekende “cordials”, hartversterkende en opwekkende likeurtjes, die gemaakt worden van kruiden, vruchten of wortels, die speciaal gekozen worden om hun medicinale eigenschappen.

Siroop:
Door hun hoge suikergehalte zijn kruidensiropen uit de gratie geraakt bij moderne herbalisten. Ze hebben echter hun nut, vooral bij het behandelen van hoesten en keelaandoeningen, waar de zoete vloeistof bittere kruiden, zoals malrove, gemakkelijker in te nemen maakt en tegelijkertijd de keel verzacht. Ze zijn ook nog steeds in trek bij kinderen die de neiging hebben siroop te verkiezen boven thee en tincturen. Om een siroop te maken maakt men een sterkt kruidenaftreksel. Voeg de halve hoeveelheid in suiker toe, laat dit pruttelen totdat de suiker opgelost is en de vloeistof is gereduceerd tot de helft van de oorspronkelijke hoeveelheid. Suiker is een zeer goede conservator.

Bloemenwater:
Gewoonlijk een bijproduct van het maken van essentiële oliën. Het water dat gebruikt wordt in het distillatieproces neemt iets van de geur van het plantenmateriaal in zich op. Bloemenwater kan thuis gemaakt worden door enkele druppels van de essentiële olie aan bronwater toe te voegen. Laat dit een week staan en zeef het door een koffiefilterzakje. Doe het in een fles, sluit de fles af en zet hem op een donkere plaats. Voeg voor een langere bewaarperiode iets alcohol toe aan het bloemenwater.

Bewaren:
Alle kruiden en kruidenproducten dienen bewaard te worden op een donkere plaats om verslechtering door blootstelling aan licht, lucht of warmtebronnen te vermijden.

Ons assortiment kruiden vindt u hier.

Waarschuwing:
Wij ondersteunen de keuze van mensen om de verantwoordelijkheid voor hun eigen welzijn te nemen. Echter, niet alle kruiden zijn veilig om in alle omstandigheden te gebruiken. Speciale richtlijnen kunnen van toepassing zijn wanneer men lijdt aan een bepaalde medische aandoening en gedurende de zwangerschap. Onderzoek en maak jezelf bekend met de kruiden die je wilt gebruiken en verzeker je ervan dat je je bewust bent van alle special voorzorgsmaatregelen en richtlijnen die van toepassing kunnen zijn.

Wanneer symptomen aanhouden of opnieuw opkomen, of wanneer je lijdt aan een serieuze medische aandoening, of wanneer je momenteel voorgeschreven medicijnen gebruikt, raden we aan een gekwalificeerde arts te raadplegen voor je probeert jezelf te helpen. Kijk uit naar een dokter die je kunt vertrouwen en die bereid is samen met jou te werken in het onderzoeken van natuurlijke gezondheidsalternatieven.

Een zwangerschap is een speciale tijd in iemands leven. Kruiden kunnen enorme ondersteuning geven door het gehele proces, wanneer ze met wijsheid zijn gekozen. Echter, gezien de kwetsbaarheid en gevoeligheid van het ongeboren kind, is het uitermate belangrijk om je ervan te verzekeren dat de kruiden die je gebruikt veilig zijn. Dit is ook van toepassing gedurende de tijd van borstvoeding. Vele kruiden kunnen bruikbaar zijn gedurende de latere stadia van de zwangerschap of tijdens de bevalling, maar kunnen gevaarlijk zijn in de eerste maanden. Informeer jezelf, neem geen risico op spijt!

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2010 - 2021 PIPPIN International | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel